Els fractals

Les fractals són estructures matemàtiques fascinants que es repeteixen a si mateixes a diferents escales, exhibint un patró sorprenent de complexitat infinita. Aquest concepte, popularitzat per Benoit Mandelbrot a la dècada de 1970, ha captivat científics i artistes per la seva bellesa i universalitat.

Triangle de Sierpiński

Les fractals es troben en la natura, des de fulles d’arbres fins a les costes marítimes, on la mateixa forma es repeteix independentment de l’escala. A més, són fonamentals en diverses àrees, com la meteorologia, on modelen la forma de les nuvolades, i en la medicina, en l’estudi dels patrons de creixement cel·lular.

J.Gabás Esteban Fractals and nature

It is not a microscope image showing a set of spores. It is not fossil pollen or a biofilm of microbes. It is just the result of iterating a mathematical expression in the Complex Plane. The formula is: Z(n+1) = Z(n)^2 – Z(n)^(-0.08) + 0.4 it was found in 2011 while testing an experimental Iterated Function Explorer.

La seva aplicació no es limita a la ciència; les fractals inspiren artistes en la creació de paisatges digitals impressionants i obren noves possibilitats en la música i la poesia. En definitiva, les fractals ens mostren que la bellesa i la complexitat són intrínseques a la mateixa estructura de l’univers, oferint una finestra única per entendre i apreciar la meravellosa interconnexió de la matemàtica i la natura.

Quasiautosimilitud en el conjunt de Mandelbrot: en variar l’escala s’obtenen còpies del conjunt amb petites diferències.

Vols saber-ne més

https://www.icgc.cat/Ciutada/Informa-t/Diccionaris/Fractal

https://ca.wikipedia.org/wiki/Fractal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>